Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Μπορούμε και εμείς στην Κομοτηνή !!!!




Ξεκίνησαν τα όργανα. Ο εμπορικός κόσμος της Κομοτηνής  διαμαρτύρεται  για τους ξένους που  χρησιμοποιούν τους οδικούς άξονες της Κομοτηνής χωρίς να διαμένουν, χωρίς να διανυκτερεύουν  σε αυτήν, με επακόλουθο να μην  αποκομίζει οφέλη η αγορά.  
Σωστή η διαμαρτυρία εκ πρώτης άποψης.  Θα σημείωνα ότι  οι έμποροι και επιχειρηματίες θα είχαν δίκιο αν έγκαιρα  έκαναν την σχετική τους διαφήμιση , συνεργάζονταν με φορείς και μεταξύ τους για  την πολιτική που θα ακολουθούσαν με σκοπό την προσέλκυση ξένων  και φυσικά  αν πριν περίπου δύο χρόνια  διαφήμιζαν τον τόπο στην Τουρκική αγορά και πριν  ένα χρόνο στη Βουλγαρική,  με σκοπό να τις ενημερώσουν για το τι διαθέτει  η Ροδόπη και η Κομοτηνή.
Δεν έκαναν τίποτε από αυτά και θεωρώ δεδομένο ότι και πάλι περίμεναν τα πάντα από την Πολιτεία ή τον Δήμο. Και όμως θα μπορούσαν να κάνουν τόσα πολλά σε συνεργασία  με Δήμο, με φορείς, με επιμελητήρια, με συλλόγους.
Ας μου επιτραπεί να σημειώσω ότι «ζηλεύω» τις ιδέες των όμορων πόλεων με την Ροδόπη.  Όλες ,  κάτι προσθέτουν στις προτάσεις τους για την τόνωση της αγοράς. Η Ξάνθη  δύο φορές τον χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες  επισκεπτών , Ελλήνων και ξένων με τις γιορτές της «Παλιάς Πόλης» και  τις «Απόκριες». Η Αλεξανδρούπολη διοργανώνει «γιορτή του κρασιού» και τώρα διοργάνωσε τις «λευκές νύκτες» με σημαντική οικονομική κίνηση στην αγορά.  Η Καβάλα διαθέτει την θάλασσα , την Θάσο και το θέατρο των Φιλίππων και διοργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το ερώτημα που τίθεται είναι  στην  Κομοτηνή γιατί δεν διοργανώνεται τίποτε ;  Δεν υπάρχουν ιδέες, προτάσεις, άνθρωποι ; Υπάρχουν . Με την διαφορά ότι  πρέπει να πρωτοστατήσουν κάποιοι  για να γίνουν με την συνεργασία όλων. Γιατί αν δεν γίνει από όλους και μπουν  τα κομματικά, τα οικονομικά , τα  προσωπικά  «χαιρέτα μας τον πλάτανο» !!! 


Μπορούν να γίνουν  νύκτες «λευκές» , νύκτες  της « παρέας» , νύκτες   του « πολιτισμού» , νύκτες  της «γευσιγνωσίας» , νύκτες της «μουσικής» , νύκτες  των « πολυπολιτισμικών και πολυθρησκευτικών μνημείων» κ.λ.π

Ζούμε σε μια περιοχή  όπου οι πολιτισμοί και οι θρησκείες συνυπάρχουν.  Ας το «εκμεταλευτούμε»  χωρίς εθνικισμούς, χωρίς  παρωπίδες, χωρίς μεμψιμοιρία και ας συνεργασθούμε για το κοινό καλό . Ζούμε σε σταυροδρόμι  πολιτισμών.  Ζούμε σε οδικούς άξονες όπου η Κομοτηνή συνδέεται με την Τουρκία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία. Η αγορά ας το «εκμεταλευτεί». Και ας συνεργασθεί  μεταξύ της για την οικονομική ευρωστία της περιοχής, για να κάνει την Κομοτηνή και την Ροδόπη πόλο έλξης επισκεπτών, για να μετατρέψει την περιοχή  σε  καλοκαιρινό και χειμερινό προορισμό φιλίας, συνεργασίας και   δημιουργίας.  Ευκαιρίες υπάρχουν. Αρκεί να τις ανακαλύψουν αυτοί που   έμαθαν να παραπονιούνται επί χρόνια και  οι οποίοι  θεωρούν ότι η Πολιτεία  πρέπει να είναι  συνέχεια αρωγός  χωρίς την δική τους πρωτοβουλία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου