Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Ασχολίαστος βομβαρδισμός ......

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι βομβαρδισμοί της Γάζας.  Εκτός από τις επιθέσεις ένθεν κακείθεν, συνεχίζεται  η δολοφονία των ανθρώπων στην Γάζα και η καταστροφή  μνημείων πολιτισμού.  Το Ισραήλ,  ξεπέρασε τα  εσκαμμένα  και τις όποιες δικαιολογίες  και βομβαρδίζει ανηλεώς  κατοικημένες περιοχές. Πλέον η καταστροφή της  Λωρίδας της Γάζας   έχει χαρακτήρα κατάκτησης της περιοχής  ή  αποδυνάμωσης  στρατιωτικά   υπέρ των σχεδίων του Ισραήλ και των συμμάχων του ( βλ.ΗΠΑ) . Είναι οφθαλμοφανές ότι η Γάζα αποτελεί το σημείο  οικονομικής αναφοράς  στην Μέση Ανατολή και οι συγκρούσεις που γίνονται κάτω από το κάλυμμα  της τρομοκρατίας  είναι περισσότερο πολιτικοοικονομικές. Εξάλλου είναι γνωστό ότι τις ομάδες αυτές τις ανέθρεψαν οι ίδιες δυνάμεις  που σήμερα τις μάχονται..
Πλέον  αυτός ο πόλεμος εντάσσεται στο σχέδιο  αντιπαλότητας  των συμφερόντων που πηγάζουν από την διαφορετικότητα   των πολιτισμών και θρησκειών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.  Τα ιδεολογικά έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα και τώρα οι οικονομικές  συμμαχίες πλέον καθορίζονται   με βάσει τις αντιθέσεις.
Βομβάρδισε σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια , ακόμη και Ναούς.,  Ισλαμικά τεμένη και Ορθόδοξη Εκκλησία.. Τον Ιερό Ναό του Αγίου Πορφυρίου  στην Γάζα ο οποίος  βρίσκεται  στην Μητρόπολη Καρθαγένης και  ανήκει στο πρεσβυγενές Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.

Πριν περίπου ένα μήνα  τα διεθνή δημοσιογραφικά πρακτορεία  είχαν αναφερθεί  στον βομβαρδισμό του Ναού  δημοσιεύοντας και σχετικό φωτογραφικό υλικό και σημειώνοντας ότι η Ελληνόρθοξη κοινότητα  τον είχε ανοίξει για να φιλοξενήσει  Παλαιστίνιους οι οποίοι «κυνηγημένοι από την φρίκη του πολέμου προσπαθούσαν να βρούνε καταφύγιο  στον Ναό, με την ελπίδα ότι  η παραπάνω Εκκλησία δεν θα βομβαρδίζονταν» . Στο  σχετικό ρεπορτάζ του Reuters   ο  Μητροπολίτης κ. Αλέξιος  ο οποίος  έδειχνε  κομμάτι  από Ισραηλινό πύραυλο που είχε πέσει στην αυλή του Ναού  δήλωνε ότι « ήταν καθήκον της Εκκλησίας να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους».    Οι περίπου 1000 Παλαιστίνιοι  που βρίσκονταν εντός του Ναού είχαν συγκεντρωθεί λόγω  του βομβαρδισμού που είχε υποστεί η γειτονιά τους  και είχαν εγκαταλείψει  τα σπίτια τους.


Το πολεμικό αυτό «κατόρθωμα»  πέρασε στα ψηλά του Ελληνικού τύπου και της Ελληνικής δημοσιογραφίας, πλην μερικών εφημερίδων και  ιστοσελίδων  οι οποίες απλά κατέγραψαν το γεγονός αφήνοντας το ασχολίαστο. Το ίδιο έγινε και από μέρους των πολιτικών κομμάτων  μια και σήμερα η Ελλάδα είναι φίλη και σύμμαχος του Ισραήλ, οπότε και  τήρησαν «σιγήν ιχθύος». Θα μπορούσε , εν πάση περιπτώσει , η Ελληνική Κυβέρνηση  να  επισημάνει  το γεγονός  αυτό  στην Ισραηλινή . Φιλική  διπλωματία , δεν θεωρείται  η σιωπή ούτε και η αποδοχή  παρόμοιων γεγονότων. Και επειδή, διπλωματία  δεν είναι «ο εχθρός του εχθρού μου , φίλος μου» καλό θα είναι  να υπάρξουν αλλαγές στο διπλωματικό και πολιτικό πλαίσιο, όσο αυτές είναι επιτρεπτές, για να  μην  συμβούν τα «ευτράπελα» που συνέβησαν  στην Ρωσο-Ουκρανική  διαμάχη, επειδή άλλοι μας υπαγόρευσαν  την πολιτική των δικών τους συμφερότων. Και , τέλος, για να μην ζήσουμε  μια  αλλαγή πολιτικής πλεύσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ λόγω της γεωστρατηγικής  σημασίας  που κατέχει η Γάζα   , οπότε  τότε  θα «γελάσει κάθε πικραμένος»  για την  επιφανειακή πολιτική και διπλωματία που ακολουθεί η παρούσα Κυβέρνηση  , η οποία  ταυτίζεται με την πολιτική  που της προτείνουν , χωρίς να βλέπει ότι τα συμφέροντα  της  μπορεί να συμβαδίζουν και με άλλες διπλωματικές και πολιτικές τακτικές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου