Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Κινδυνολογίας....το ανάγνωσμα !!!

Γίνεται αντιληπτό ότι κάποιοι , ηθελημένα,   προσπαθούν  να  «γράψουν» σενάρια κινδυνολογίας για την Θράκη.  Είναι λυπηρό ότι  αυτοί οι κάποιοι  επί χρόνια καταγίνονται  δημοσιοποιώντας  σε εφημερίδες και ιστολόγια άρθρα με τα οποία  άλλες  φορές  αναφέρονται στην Θράκη  γράφοντας ότι «κινδυνεύει» από  έναν υπερβάλλοντα  Τουρκικό εθνικισμό και άλλοτε  από έναν ριζοσπαστικό Ισλαμισμό.

Άλλοτε η κινδυνολογία  γίνεται «επάγγελμα»  οπότε κάποιοι  μετατρέπουν τους εαυτούς τους  ως  τους μοναδικούς γνώστες  θεμάτων  , αλλά στην πραγματικότητα  είναι ημιμαθείς οι οποίοι δεν βλέπουν πολιτικά   γύρω και στο ευρύτερο περίγυρο τους , με αποτέλεσμα δια του γραπτού λόγου τους να επηρεάζουν ή να εισηγούνται λανθασμένες πολιτικές και άλλοτε  να προσπαθούν να επωφεληθούν οικονομικά  δια την «ανάπτυξη» της περιοχής , η οποία ειρήσθω εν παρόδω , έχει αναπτυχθεί τόσες φορές (!!!!) που αν πραγματικά χρησιμοποιούνταν τα σχετικά κονδύλια από τις αρχές της δεκαετίας του 1960  , η περιοχή θα ήταν ….Ελβετία.
Το χειρότερο όλων είναι ότι  η παράθεση παρόμοιων  σεναρίων κινδυνολογίας γίνεται τόσο κακόγουστα , που προκαλεί  και τους πλέον αδαείς.  Χρησιμοποιούνται  κυρίως οικονομικά νούμερα για να πείσουν ότι  η αγορά της Θράκης κινδυνεύει  από τις επιχειρήσεις  του σύνοικου στοιχείου ή από την ύπαρξη ,ιδιαίτερα , της Τουρκικής Αγροτικής τράπεζας.  Φαντάζονται σενάρια και τα δημοσιοποιούν χωρίς να  μπαίνουν σε κόπο να εξετάσουν το νομικό καθεστώς της παραπάνω τράπεζας  για να δούνε  ότι διέπεται από το Ελληνικό Τραπεζικό  σύστημα σχετικά με τις δανειοδοτήσεις  και τις  υπηρεσίες που προσφέρει.   Επί πλέον  να  εξετάσουν  ότι όπως όλες οι ξένες Τράπεζες , χωρίς διαχωρισμούς , δανειοδοτεί όλους τους Έλληνες πολίτες.

Γιατί λοιπόν  η παραπάνω Τουρκική τράπεζα να είναι «κίνδυνος» για την Θρακιώτικη αγορά ?  Με την ίδια ευκολία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «κίνδυνος» για την Τουρκική Οικονομία η  ΕΤΕ που βρίσκεται στην Τουρκία και καλύπτει ένα σημαντικό τμήμα της Τουρκικής τραπεζικής αγοράς ή  οι Ελληνικές τράπεζες που καλύπτουν  το 21.6% της Βουλγαρικής τραπεζικής αγοράς ή  το γεγονός ότι οι Ελληνικές τράπεζες είναι από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην αγορά της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
«Κινδυνεύει» λοιπόν η Θράκη  , δηλώνουν  κληρικοί, απόστρατοι ,  ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι.  Όλοι αυτοί βεβαίως , είναι "γνώστες"  της Θράκης  και του μειονοτικού ζητήματος,  από δημοσιεύματα του τύπου, από διάφορα βιβλία και περιοδικά που κυκλοφορούν , από  «έγκυρες» πληροφορίες που έχουν, από δικές τους καταβολές που σχετίζονται με την διαπαιδαγώγηση τους  και προσπαθούν με «πύρινους» λόγους  από βήματος ή από άμβωνος να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη  χωρίς, τον παραμικρό ενδοιασμό ότι  τυχόν  λανθασμένες απόψεις τους  μπορούν να γίνουν αιτίες κακών. Πρόσφατα , εξάλλου, παρελθοντικά παραδείγματα  , μέσα στο διάβα του χρόνου  τεκμηριώνουν  την άποψη ότι  οι παρεμβάσεις εξωθεσμικών κέντρων έκαναν κακό στην περιοχή.
Από τις  πλέον  γνωστές και πιο συχνές είναι αυτές του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου.  Αναφέρθηκε , στο τελευταίο του κήρυγμα στην ίδρυση τμήματος Ισλαμικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης .  Δήλωσε δε ότι «αντιτίθεται στην ίδρυση  ενός τέτοιου τμήματος», λέγοντας ότι «δεν το θέλει στην Θεσσαλονίκη».
Κατ’ αρχάς  το Ισλάμ , ως μάθημα, διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης  στο πλαίσιο του μαθήματος της Θρησκειολογίας  και  στο μάθημα αυτό έχουν αναγορευτεί  δεκάδες Διδάκτορες, όπως διδάσκονταν και στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης.   Επί πλέον είναι γνωστικό αντικείμενο που διδάσκεται διεθνώς  , υπάρχουν σε δεκάδες Πανεπιστήμια  παρόμοια τμήματα  και συνεπώς είναι ορθή η απόφαση της Πολιτείας να ιδρύσει  το ανωτέρω τμήμα.  Εξάλλου  το Ισλάμ είναι μία σημαντική μονοθεϊστική θρησκεία  η οποία , εν πάση  περιπτώσει , πρέπει να διδάσκεται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.  Ακατανόητη λοιπόν η αντίδραση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης,  όπως και άλλων Ιεραρχών  και λοιπών λαϊκών οι   αντιδρούν πολιτικολογώντας απλά για να αντιδράσουν.
Το χειρότερο όμως όλων είναι  ότι θέσεις , απόψεις και θεωρήσεις ατεκμηρίωτες  Ιεραρχών και άλλων πολιτών που επιθυμούν να παρεμβαίνουν στην πολιτική ζωή του τόπου   εισηγούμενοι  σε τοπικό ή  Πανελλαδικό επίπεδο πολιτικές λύσεις,   οδηγούν  σε παρακιδυνευμένες   πολιτικές με πολλές φορές οδυνηρά αποτελέσματα. 
Από τα γεγονότα του 1990  σε βάρος της μειονότητας.

Η Θράκη δεν κινδυνεύει ούτε  από τις επιχειρήσεις του σύνοικου στοιχείου, ούτε από την Τουρκική Αγρατική τράπεζα, ούτε από το Ισλάμ. Κινδυνεύει από τα σενάρια που πλάθουν αρκετοί που επιθυμούν την  δημοσιότητα , κινδυνεύει να ατονίσει η αγορά της από τις κινδυνολογίες που αποτρέπουν κάθε επιχειρηματία να επενδύσει στην περιοχή και κινδυνεύει να μετατρέψει  το ήπιο Ισλάμ σε ριζοσπαστικό .
Ιδιαίτερα όμως  θα κινδυνεύει όταν οι εθνικιστικές κορώνες  όλων αυτών θα  γίνουν αιτία  να δημιουργηθεί  ένα ριζοσπαστικό αντί-Ισλάμ Χριστιανικό μέτωπο  με  απρόβλεπτες συνέπειες. Οι καιροί λοιπόν χαλεποί. Μια ματιά στα Βαλκάνια και στην Μέση Ανατολή πείθει  όλους.   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου