Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Οι Μαυροθαλασσίτες Έλληνες της Βουλγαρίας



 
Ελληνικό αρχοντικό σπίτι στην Αγχίαλο
Ίσως είναι από τους λίγους  Έλληνες του εξωτερικού που δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν Ελληνική υπηκοότητα , τονίζοντας ότι «είναι Έλληνες  και ζούνε στα παράλια της Μαύρης θάλασσας από τον 6ο αιώνα π.Χ».
Ο λόγος για τους Έλληνες  κατοίκους  στα παράλια  της Βουλγαρίας  που ανέρχονται περίπου στους 15.000  και βρίσκονται διάσπαρτοι  από την Αγαθούπολη μέχρι την Βασιλική και από την Οδυσσό ( Βάρνα) μέχρι την Ηλιούπολη. 
Άνθρωποι δημιουργικοί και δυναμικοί , σύγχρονοι και παραδοσιακοί ενταγμένοι στην Βουλγαρική κοινωνία , διατηρώντας όμως την ιδιαιτερότητά τους, συνεχίζουν να αποτελούν την γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών.
Για την διατήρηση των ηθών και εθίμων, παράδοσης, καλλιέργεια της Ελληνικής γλώσσας  και συνείδησης, αλλά και για την  ανάπτυξη και πρόοδο τους  ίδρυσαν συλλόγους  μέσα από τους οποίους  δυναμώνουν  την φιλία  με τις τοπικές κοινωνίες. Παρόμοιοι   Ελληνοβουλγαρικοί   σύλλογοι  ιδρύθηκαν στην Αγαθούπολη, στην Σωζόπολη, στην Μεσημβρία. Στον Πύργο, στην Αγχίαλο, στην Ηλιούπολη, στην Άσπρη, στην Οδυσσό ( Βουλγαρίας) και στην Βασιλική.
Το εσωτερικό του συλλόγου "Αγχίαλος"

Έργο των συλλόγων αυτών, όπως καταγράφεται και στο Καταστατικό τους είναι η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων, η καταγραφή των παλαιών ηθών και εθίμων, η εκμάθηση των Ελληνικών και Βουλγαρικών χωρών, η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας.
Βιβλία εκμάθησης Ελληνικών

Σχετικά με την εκμάθηση και διδασκαλία της Ελληνικής  αντιμετωπίζουν προβλήματα  τα οποία ξεπερνούν με εθελοντική εργασία , όπως μας είπε η πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού συλλόγου «Αγχίαλος» Στεφανία Αλίκοβα.  Οι σύλλογοι αυτοί παρά την προσπάθεια  που  καταβάλλεται  συνεχίζουν το έργο τους με μικρή ενεργή συμμετοχή , ενώ οι σημαντικότεροι από αυτούς  παρά τις  οικονομικές τους δυσκολίες συνεχίζουν και  παρέχουν φροντιστηριακά  μαθήματα διδάσκοντας τα Ελληνικά και τον Ελληνικό πολιτισμό. Αυτοί είναι της Αγχιάλου, Σωζόπολης και Μεσημβρίας  οι οποίοι έχουν συνολικά περίπου 150  παιδιά. Οι εκπαιδευτικοί  διδάσκουν αφιλοκερδώς, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από Ελληνικής πλευράς και οι σύλλογοι αδυνατούν να τους πληρώνουν.
Όπως μας είπε ο Δημήτρης Κανάριεβ, οικονομολόγος και κάτοικος της Αγχιάλου,  υπάρχουν σχετικές  πολιτιστικές δραστηριότητες με την συμμετοχή αρκετών χορευτικών συγκροτημάτων  που  στηρίζουν  τις διοργανώσεις χορών από πλευράς συλλόγων.
‘Οσο για τις οικονομικές  δραστηριότητες  τους  αυτές είναι τουρισμός, αλιεία, εμπόριο και αμπελουργία με κατασκευή κρασιών σε οικιακές  μονάδες.
Βάρκες και καϊκια  τα περισσότερα των οποίων ανήκουν σε Έλληνες ψαράδες

Επί πλέον   επωφελούνται και από τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα  και από την ΜΚΟ Εθνικής Ένωσης Μαύρης Θάλασσας, πρόεδρος της οποίας είναι ο Δημήτρης Κανάριεβ  , η οποία  εκπονεί προγράμματα για την σωστή ανάπτυξη των εκεί περιοχών σύμφωνα με τα οικολογικά κριτήρια, παρέχει πληροφορίες σε ντόπιους κατοίκους για θέματα οικονομικά και εργασιακά.

Μια άλλη κοιτίδα του Ελληνισμού που βρίσκεται  στην «γειτονιά»  των Βαλκανίων , η οποία διαπρέπει και συνεχίζει  να υφίσταται  , παρά τις οικονομικές αντιξοότητες και  την Ελληνική απουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου